Et lite steg forbi «sunn fornuft»

Begrepet sunn fornuft appelerer generelt lite til meg. Dette har flere årsaker, noen direkte andre indirekte. Et av problemene er at folk flest er normale, i forskjellige betydninger av ordet, men her sikter jeg først og fremst til at de fleste er normale intellektuelt sett. Problemet med dette relaterer til begrepet «sunn fornuft» ved at det er et resultat av en generell konsensus, så altfor ofte definert av «normale mennesker».

Så hva er egentlig sunn fornuft? Det er et noe relativt begrep, men som regel kommer man alltid tilbake til en form for enighet, og hovedproblemet med dette er at sunn fornuft som regel eksisterer innenfor grenser. Hva skjer da om noen utfordrer disse grensene, satt av mindre intellektuelt utstyrte mennesker? De møter motstand. Og jeg vil gå så langt og si at dette er den største trusselen mot nye oppdagelser.

Mange har opplevd at når de presenterer en nyskapende ide innenfor et felt, som ikke passer innenfor de «normale rammer» som eventuelt er satt av tidligere tenkere innenfor feltet, så møter de motstand. Den verste motstanden man kan møte her er å bli latterliggjort. Det vil nok være overflødig av meg å nevne tilfeller hvor dette har skjedd gjennom historien.

Så, hva er det egentlig jeg prøver å si gjennom dette innlegget? Jo, det er at man bør tørre å tenke nye og originale tanker, og om man opplever at andre gjør dette bør det applauderes og i aller høyeste grad vurderes utifra de prinsippene og sammenhengen det blir presentert i. Ved å være med og oppfordre til original tankegang, kan du være med på å hjelpe fram nyskapning, og kanskje også risikere å utvide din egen horisont, hvor bred og/eller høy den måtte være.

Og om din horisont går utover to dimensjoner er du et stykke på vei. Går den utover fire dimensjoner, er du på vei mot noe stort, og kanskje også på vei til å bli opphøyd i X.

Hva nå enn det måtte bety…

Advertisements

~ av mongofjes den desember 22, 2008.

3 kommentar to “Et lite steg forbi «sunn fornuft»”

  1. Verdien av normalitet og sunn fornuft er sterkt overdrevet i dagens samfunn.

  2. Så enig, så altfor enig…

  3. […] og andre idiotiske ideologier Vi har nå en veldig kritisk situasjon i Israel. Idioter med “sunn fornuft” mener okkupasjonsmakten Israel er under angrep. Andre nyttige idioter samler seg i Oslo sentrum for […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

 
%d bloggers like this: