Hva er X?

Introduksjon

I matte bruker man ofte X som et symbol for det man ikke vet. Løser man en ligning finner man ut hva X er i det aktuelle tilfellet. Dette er en god analog på hva vi X-ere tenker i forhold til X, og det som vi regner som vår felles filosofi i forhold til oss selv, livet, virkeligheten og universet. Basert på betydningen av X i matematikk, har vi laget vår egen kvasi-religion. Kort fortalt fungererer den som en slags religion for agnostikere.

Vi har ennå ikke fullt utviklet noen læresetninger og retningsligninger om vi i det hele tatt vil ha noe sånt, men vi har etter mange diskusjoner og filosofiske samtaler kommet fram til enighet på en del punkter. Dersom vi vil legge fram noe slikt, vil det sannsynligvis gjøres så enkelt som mulig, og på en måte hvor alt som legges fram relaterer sterkt til den opprinnelige tankegangen. I denne artikkelen vil jeg først og fremst presentere mine egne synspunkter i forhold til det vi refererer til som X, og filosofen vi har utviklet basert på dette prinsippet.

Egoet

Vestlig tenkning i forhold til hvordan vi mennesker relaterer til verden er hovedsakelig basert på Freud sine tanker om selvet, hvor man har inndelingen superego, ego og id. Superegoet er på en måte samvittigheten som bestemmer over egoet i forhold til moral. Id er i forhold til ego relatert til basale behov i tilværelsen. I østlig filosofi er egoet noe man skal frigjøre seg fra fordi det her er snakk om et ego som står i veien for frihet i sinnet. Etter denne filosofien skaper egoet kunstige behov som egentlig er illusjoner som står i veien for det som egentlig er viktig i tilværelsen.

Gjennom yoga, meditasjon og filosofi forsøker man å frigjøre seg fra egoet og dets konstante tankemessige «støy» som står i veien for å nyte tilværelsen. I motsetning til i vesten hvor man konstant retter oppmerksomheten mot det materialistiske og den umiddelbare tilfredstillheten i forbindelse med f.eks rusmidler, penger og makt, vil man i østen fokusere på det åndelige, og å oppnå en union med universet, og dermed bli åndelig «opplyst».

Dette relaterer til X, ved at man kan se for seg at for individet vil dette kunne være et svar for X, altså en vei for å oppnå bedre velvære som man kun vil kunne oppnå om man løser denne «personlige ligningen» og kommer fram til at dette er svaret for en selv. Altså er det etter min oppfatning snakk om en slags personlig ligning som bør løses for å bedre vite hva som best gavner en selv, og denne tankegangen kan man bruke i forhold til alt i livet for å oppnå bedre velvære.

Dualiteter og diskrimininering

Felles for de fleste mennesker er at vi tillegger alt i tilværelsen «merkelapper» ved å kalle dem ting som bra eller dårlig, sant eller feil, smart eller dumt. Dette er etter min oppfatning en usunn forenkling, som fører til at man fokuserer mer på merkelappen enn de faktiske forhold. I alle tilfeller er det en subjektiv oppfatning i forhold til noe, men denne oppfatningen kan bli forfalsket ved at man feilaktig tillegger en absolutt størrelse som fungerer som en distraksjon fra den egentlige sannheten.

Det er i de fleste tilfeller altfor enkelt for de fleste å fokusere på en negativ merkelapp heller enn å finne det positive i noe. Dette relaterer til X ved at desto nærmere man kommer definisjonen på X i det aktuelle tilfellet, jo nærmere er man naturligvis sannheten. Følelser og perspektiver i forhold til ting kan forbedres gjennom å nærme seg X, og finne det skjulte i det synlige.

Dette relaterer også til egoet, ved at gjennom meditasjon og frigjøring fra egoet vil man kunne motstå denne diskrimeringen og oppnå et sunnere og mer adekvat syn på ting. Den metoden jeg liker best for å oppnå dette idealet gjøres gjennom en langvarig tilstand av mindfulness, noe jeg kommer til å skrive mer om senere. Dette er en form for meditasjon som baserer seg på å leve i øyeblikket og se ting slik de er.

En annen ting jeg er opptatt av som relaterer til egoet, og også er basert på filosofi om X er behandling av psykiatriske problemer som depresjon gjennom noe som kalles kognitiv atferdsterapi. Dette er noe jeg kommer til å skrive mer om senere. Det relaterer til X ved at det er en vitenskapelig metode for å behandle psykiatriske problemer uten unødvendig bruk av medisiner, men gjennom å istedet skape tankeprosesser i seg selv som relaterer til X.

Filosofi

Vi som er tilhengere av X er veldig ofte filosofer, og liker å diskutere de store spørsmålene. Det er ikke uten grunn at vår filosofi fikk sitt utspring i exphil-timer. Filosofi kan i mange tilfeller variere mye fra person til person fordi det man filosoferer om ofte ikke har noe bestemt objektivt svar som man kan komme fram til som ved å løse en ligning.

Dette innebærer at vi kan ha delte meninger på en del områder. Det vi generelt har til felles er en vitenskapelig tilnærming til ting, og mangel på forhåndsdømming. Andre som regner seg selv som X-ere basert på det jeg har lagt fram her, vil kanskje være uenig i noe av det jeg skriver, men dette trenger slett ikke å gjøre at en ikke er en X-er. Siden vi er tilhengere av å komme fram til sannhet, er vi også tilhengere av å fritt utveksle meninger og veie muligheter opp mot hverandre på en mest mulig realistisk måte.

Dogmer

Dogmer er per definisjon påstander som hverken kan motbevises eller bevises. Disse danner basis for religion ved at de ikke kan utfordres på annen måte enn å angripe det faktum at de er dogmer, og dermed noe som mest sannsynlig er konstruert av mennesker. Det at de ikke kan bevises eller motbevises gjør at de er i stand til å leve videre og bli videreført av de som følger religion.

Å støtte seg til dogmer er etter min oppfatning et av de største feilgrep man kan gjøre i forståelsen av verden. Filosofien om X er av natur fri for dogmer, fordi den alltid søker det rette svaret. Svaret på X kan være subjektivt, og i dette tilfellet i stand til å utfordres individuelt av en selv uten at det mister sin sannhet. Svaret på X kan være objektivt, og vil da kunne utfordres av en selv og også andre, uten at det mister sin sannhet.

Et mønster bryter frem

De som er tilhengere av X, er av natur også tilhengere av vitenskap og vitenskapelig metode. Vi er motstandere av fordommer, fordi dette er i våre øyne tilsvarende å komme fram til et svar på en ligning uten å en gang forsøke å løse den. Svaret blir da naturligvis som regel feil. Stereotyper er av samme grunn også som regel feil.

Mange historiske personer som er tilhengere av vitenskap og vitenskapelig tenkning eller filosofi, vil for oss regnes som X-ere. Det er hovedsakelig den grunnleggende tankegangen i forhold til å komme fram til sannhet på en matematisk måte om mulig, og å ellers tenke vitenskapelig i forhold til filosofi og andre faglige områder som gjør en til en X-er.

Konklusjon

Dersom du føler du kan relatere til den grunneleggende tankegangen jeg her har lagt frem, vil du også kunne kalle deg en X-er. Siden alt i denne artikkelen relaterer til X på en eller måte, vil du kanskje også føle at du relaterer til mye av det jeg skriver om. Det er ikke dermed sagt at du er enig i alt jeg skriver, og vi X-ere er også heller ikke kjent for å undertrykke andres meninger.

Vi oppfordrer til at folk skal gjøre opp sine egne meninger om ting, og så langt det er mulig kunne frigjøre seg fra dogmer, og personlig ser jeg også verdier i å frigjøre seg fra egoet, som jeg har forklart tidligere i denne artikkelen. Skriv gjerne litt om dine egne tanker i forhold til denne filosofien som en kommentar til dette innlegget. Om du føler at du kan relatere til dette, og kanskje har tenkt lignende tanker tidligere, vil vi gjerne høre om det.

Advertisements

~ av mongofjes den mars 6, 2009.

4 kommentar to “Hva er X?”

  1. […] X) Mongofjes, min antatt puppefikserte medblogger, forteller i sitt siste innlegg om sine tanker om den store, ukjente X. Hvis man skal være grammatisk korrekt, omtaler man alltid X med stor […]

  2. så hva betyr egentlig «you have been Xed»? sånn bortsett fra merket

  3. Einstein: I utgangspunktet framstår det utsagnet ganske meningsløst for meg, siden jeg ikke vet hva som menes med «X» i den sammenhengen. For å vite hva det betyr må jeg nok vite hva den som sa det opprinnelig mente med det, og det gjør jeg ikke. Ellers, generelt betyr jo X noe ukjent, så man kan jo gjette seg til at det betyr noe sånt som «du har blitt fremmedgjort», eller «din dogma har blitt avslørt» etter filosofien min.

  4. Interessant innlegg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

 
%d bloggers like this: