Medias forfall, og løsningen på problemet

Norsk media er nå fullstendig ødelagt av agurknyheter, avisander og det evige spillet på sex, vold og frykt. Jeg har for flere uker siden fullstendig gitt opp VG og andre aviser som troverdige og seriøse nyhetskilder. Sensasjonnyheter som tydelig er rent oppspinn og frykt om svineinfluensa brukes for det er verdt som desperat salgsmateriale. Så snart dette ikke fungerer lengre, vil norsk media være på vei loddrett nedover hva aviskjøp og treff på nettaviser gjelder. Snart vil folk innse at man finner langt bedre nyhetskilder på bl.a engelskspråklige nettaviser og at man faktisk kan lese nyheter direkte fra reuters.

Den logiske konsekvensen av dette vil, iallefall på sikt, føre til en radikal endring av media. Før eller senere vil det komme en ny era hvor bloggerne selv leverer nyhetene fra området de bor. Dette vil sannsynligvis etterhvert føre til en økning i kvalitetsblogger som skriver om nyheter i både innland og utland. Når media svikter vil folk snart ta ansvaret selv for å dele nyheter om faktiske forhold, uten å forurense nettet med falske agurknyheter og overdrevne skremmeoppslag. Det vil komme en ny tid hvor informasjon er lettere tilgjengelig. Stikkordet er deling.

Mange i fildelingsmiljøer vil kanskje se på dette som en naturlig overgang til å også dele nyhetsinformasjon. Dette vil føre til en bedre kvalitetssikring på nyheter, ved at de mest populære bloggene vil være de som viser seg at man kan stole på, og dette vil intensiveres ved at man kan dobbelsjekke informasjon opp mot andre blogger som rapporterer om de samme sakene. Det finnes allerede mange blogger hvor det skrives flittig om nyhetssaker, og nå som media ser ut til å miste fullstendig fotfeste vil også flere og flere se seg om etter bedre alternativer.

Film- og musikkbransjen har nå måtte innse at tidene faktisk endrer seg for dem også. Mer og mer går over til internett, og dette er en naturlig konsekvens av utbredelsen av ny teknologi. Man kan ikke sitte der for alltid og si at folk skal fortsette å bruke gammel teknologi når det stadig kommer nyere og bedre alternativer. Akkurat som at kassetten i sin tid forsvant, vil før eller siden også CD’en bli erstattet av nyere, enklere og bedre teknologi. På samme måte er det nytteløst for media å si at de har monopol på nyheter, og akkurat nå gjør de en god jobb med å skyte seg selv i foten ved å vise at de ikke lengre klarer å holde koken når informasjonskanaler som youtube og andre videonettsteder tar mer og mer over hva ren underholdning angår.

Jeg ser for meg at media snart bør begynne å bli mer saklig for å kunne gjenvinne sin tillitt, og fokusere mer på dyptgående analyser og kronikker. De som ikke er fullstendig oppslukt av f.eks youtube, vil nok gjerne være ute etter mer saklighet enn det som har vært den gjennomgående trenden i norske medier den siste tiden. Før eller senere går folk lei, og gamle vitser slutter å være morsomme. Da er det på tide å innse at vi lever i en tid hvor ting endrer seg meget raskt, og at en omstilling til dette helst bør skje relativt radikalt og i forhold til hva dagens lesere egentlig er ute etter.

Advertisements

~ av mongofjes den mai 10, 2009.

3 kommentar to “Medias forfall, og løsningen på problemet”

  1. You’re forgetting that most of mankind is retarded and just feeding on cheap entertainment until they wither and die. Maybe Morgenbladet is the intellectual physical news source you’re looking for? I’ve heard good things about it, but haven’t really read it. Maybe you’re right about the new generation, but it’s easy to make predictions assuming everyone thinks like us.

  2. Yes, that’s what I concluded with after writing the post. Writing the post was more a thought experiment than an explanation of factual matters, and thereby mostly speculation on my part. I used to read Morgenbladet, but I’m really not that interested in politics, which is pretty much what that news paper is about.

  3. Hei. Jeg er helt enig i din analyse av den nåværende mediasituasjonen. Jeg er kanskje litt skeptisk til spådom ang nyhetsdeling på linje med fildeling (om jeg forstod det rett). En ting er hvertfall sikkert (akkurat som du påpeker): Norske media må forbedre seg!

    Sjekk gjerne ut bloggen min.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

 
%d bloggers like this: